20190314_Március-15

Hagyománnyal, méltósággal nemzeti ünnepünkön

Iskolánkban a Március 15. megünneplése néhány éve rendhagyóan történik. (Itt olvashatjátok az Észak-Magyarország cikkét az első alkalomról). A Gyermekek Házától vettük az alapötletet, ami akkor még különlegesnek számított. Annak a kiemelkedő történelmi napnak a helyszíneit felosztottuk az osztályok, évfolyamok között úgy, mint Táncsics börtöne: 8. évfolyam, Pilvax Kávéház: 7. évfolyam, Landerer nyomdája: 6. évfolyam, Nemzeti Múzeum lépcsője: 5. évfolyam (tornaterem). Akkor még nem sejtettük, hogy olyan sikere lesz az ötlet megvalósításának, hogy hagyományt teremtünk vele.

Idén március 14-én rendeztük meg az említett helyszíneken az ünnepséget. A nap eseményeit, minden mozzanatát átélték és élvezték a gyerekek a legkisebbektől, az óvodásoktól a legnagyobbakig. A nyolcadikosok segítségével minden csapat kiszabadította Táncsicsot a börtönéből. Persze ahhoz, hogy ez sikerüljön, szövegértési és matematikai feladatokon keresztül el kellett jutniuk egy olyan számhoz, amely egyben a börtön lakatjának kódja volt, így kinyílt a rácsos ajtó. A nyomdában a hatodikosok kinyomtatták a 12 pontot, a csapatok titkosírást fejtettek meg és betűnyomdás jeleket kaptak.

A Pilvax Kávéház minden évben különösen nagy-nagy sikert arat a gyerekek körében. A csapatok alig várják, hogy odaérjenek, hiszen ott csupa finomság (habos kakaó, tea, tejes kávé, péksütemények, cukrászsütemények stb.) várja őket. A hetedikesek nagyon komolyan fel is készültek társaik fogadására. Ott ültek a kávézó egyik asztalánál a márciusi ifjak feleségei is, akik aggódtak a forradalom eseményei és férjeik miatt.IMG 5278 A kis pincérek közben ügyesen járkáltak az asztalok között és gyorsan, kedvesen, profikhoz illően szolgálták ki a vendégeket (itt). Végül az ünnepnap betetőzéseként mindenki a Nemzeti Múzeumnál (vagyis a tornateremben) találkozott, ahol az 5. osztályosok előadását tekinthették meg (itt és itt).  A projektzáróhoz kapcsolódó kisfilm (itt) után a Pál utcai fiúk jelenetén keresztül jutott a közönség a ’48-as eseményekhez. Itt egyesült az irodalom, a történelem, a zene és a tánc. A gyerekek szívből jövően szerepeltek és a táncosok felejthetetlen táncot adtak elő (itt), ezzel is emelve az ünnep fényét.
IMG 5351

Idén is csodálatos napot töltöttünk együtt tanárok, diákok. Ezeket az ünnepeket sosem felejtjük el. A gyerekek – szerintem – felnőtt korukban is emlékezni fognak rá, hiszen közösen tettük emlékezetessé, miközben átélhették a kor hangulatát. Mindenki örömmel vett részt az eseményeken és kiválóan érezte magát.

Köszönet a szervezőknek, a betanító pedagógusoknak, a gyerekeknek, mindenkinek, aki sokat dolgozott azért, hogy ez a nap végül egy igazi ÜNNEPNAP lett!

Molnár Jolán

 

2019.03.14.

ozio_gallery_nano

ozio_gallery_nano

 

Ugrás a lap tetejére